DHCP, IP

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

DHCP

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) je súbor zásad, ktoré využívajú komunikačné zariadenia (počítač, router alebo sieťový adaptér), umožňujúci zariadeniu vyžiadať si a získať IP adresu od servera, ktorý má zoznam adries voľných na použitie.
Protokol TCP/IP určuje, ako váš počítač komunikuje s ostatnými počítačmi. Na jednoduchšie spravovanie nastavenia protokolu TCP/IP odporúčame používať automatizovaný protokol DHPC (Dynamic Host Configuration Protocol). Protokol DHCP automaticky priraďuje adresy IP počítačom v sieti, ak ho sieť podporuje. Ak používate protokol DHCP, nemusíte meniť nastavenie protokolu TCP/IP, keď premiestnite počítač na iné miesto, a protokol DHCP nepožaduje od používateľa manuálnu konfiguráciu nastavenia protokolu TCP/IP, napr. konfiguráciu DNS (Domain Name System) a služby Windows Internet Name Service (WINS). Ak chcete povoliť protokol DHCP alebo zmeniť nastavenie protokolu TCP/IP, vykonajte tieto kroky: Ak chcete otvoriť ovládací panel Sieťové pripojenia, kliknite na tlačidlo ŠtartObrázok tlačidla Štart a potom kliknite na položku Ovládací panel. Do vyhľadávacieho poľa zadajte text adaptér a potom v Centre sietí kliknite na položku Zobraziť sieťové pripojenia. Kliknite pravým tlačidlom myši na pripojenie, ktoré chcete zmeniť, a potom kliknite na položku Vlastnosti. Vyžaduje sa oprávnenie správcu.Ak sa zobrazí výzva na zadanie hesla správcu alebo potvrdenie, zadajte heslo alebo potvrďte akciu. Kliknite na kartu Sieť. V časti Toto pripojenie používa tieto položky kliknite na položku Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) alebo na položku Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6) a potom kliknite na položku Vlastnosti. Ak chcete zadať adresu IP protokolu IPv4, vykonajte niektorú z nasledujúcich akcií: Ak chcete získať nastavenie IP automaticky pomocou protokolu DHCP, kliknite na položku Získať adresu IP automaticky a potom na tlačidlo OK. Ak chcete zadať adresu IP, kliknite na položku Použiť túto adresu IP a potom do polí Adresa IP, Maska podsiete a Predvolená brána zadajte nastavenie adresy IP. Ak chcete zadať nastavenie adresy IP protokolu IPv6, vykonajte niektorú z nasledovných akcií: Ak chcete získať nastavenie IP automaticky pomocou protokolu DHCP, kliknite na položku Získať adresu IPv6 automaticky a potom na tlačidlo OK. Ak chcete zadať adresu IP, kliknite na položku Použiť túto adresu IPv6 a potom do polí Adresa IPv6, Dĺžka predpony podsiete a Predvolená brána zadajte nastavenia adresy IP. Ak chcete zadať nastavenie adresy servera DNS, vykonajte niektorú z nasledovných akcií: Ak chcete získať adresu servera DNS automaticky pomocou protokolu DHCP, kliknite na položku Získať adresu servera DNS automaticky a potom na tlačidlo OK. Ak chcete zadať adresu servera DNS, kliknite na položku Použiť tieto adresy servera DNS a potom do polí Preferovaný server DNS a Alternatívny server DNS zadajte adresu primárneho a sekundárneho servera DNS. Ak chcete zmeniť rozšírené nastavenie DNS, WINS a IP, kliknite na položku Spresniť.

dhcp | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014